Dat crowdfunding steeds populairder en tevens ook een steeds groter succes in de wereld wordt blijkt wel uit recente cijfers. En dat geldt ook voor de Nederlandse en Belgische markt. Platformen waar mensen en bedrijven initiatieven op kunnen lanceren, blijven als paddenstoelen de grond uit schieten.

Verdubbeling investeringen

Consultancybureau Douwe & Koren brengt om de zoveel tijd cijfers over crowdfunding naar buiten. In 2014 is er wereldwijd 12,5 miljard euro via crowdfunding gefinancierd. Het Nederlandse aandeel daarin was maar liefst 63 miljoen euro. De cijfers van België vallen hiermee vergeleken een stuk lager uit; daar is vorig jaar ‘maar’ 4,35 miljoen euro in crowdfunding geïnvesteerd. Toch zal dat dit jaar verdubbelen naar 8 miljoen. Een flinke stijging dus. In Nederland is in de eerste helft van 2015 al 49 miljoen euro gefinancierd. Dus die 63 miljoen euro van vorig jaar zal ook dik overschreden worden. De wereldwijde prognose voor 2015 is € 30 miljard euro.

Crowdfunding 2014

Goede platformen creëren blijft lastig

Hoewel crowdfunding in de basis een simpel concept is om investeerders te krijgen en om projecten te kunnen lanceren, is het toch lastig om een goed platform neer te zetten.  Er moet rekening  worden gehouden met juridische aspecten en toezichthouders. Daarnaast is crowdfunding voor consumenten nog een relatief nieuw begrip.

Meer toezicht

Toezichthouders DNB en AFM hebben dit jaar in mei aangekondigd dat ze de crowdfundingsplatformen scherper in de gaten gaan houden. En dat is ook goed, vaak worden er kleine bedragen gedoneerd aan de wat kleinschaligere projecten waardoor de financiële risico’s minder groot zijn. Maar steeds vaker gaat het om grote concepten waar veel geld mee gemoeid is. Diverse platformen omarmen dit initiatief en zijn ook in overleg gegaan met de DNB en AFM. De DNB en AFM hebben zelfs een stappenplan opgesteld om bedrijven en initiatienemers die gebruik willen maken van crowdfunding op de goede weg te helpen met inachtneming van alle wet- en regelgeving.

Verschillende mogelijkheden crowdfunding groeien

In eerste instantie werd was crowdfunding meer een initiatief om geld in te zamelen voor goede doelen. Tegenwoordig wordt het ook ingezet voor het verstrekken van leningen of krijgt men aandelen als men investeert. Deze verschillende vormen zijn nu in te delen in vier crowdfunding-modellen:

 1. Doneren:
  geld ophalen voor het goede doel. Als je investeert doe je dat vanuit een maatschappelijk belang. Je krijgt er niets voor terug.
 2. Supporten:
  je investeert in een project en krijgt daar iets voor terug.
 3. Lenen:
  Je leent geld aan een bedrijf of particulier. Vaak krijg je daar rente of interest voor in de plaats.
 4. Investeren:
  Als je investeert in een bedrijf krijg je hier een aandeel/aandelen voor.

Zelf aan de slag

Wie zelf met crowdfunding een project van de grond wil krijgen en daar geld voor nodig heeft, moet zich van te voren goed realiseren dat er een aantal stappen zijn die je moet doorlopen om het te laten slagen. Crowdfundingsplatform Doorgaan.nl heeft deze stappen mooi geïllustreerd;

stappenplan doorgaan.nl doorgaan.nl/nl/startproject

 

Het begint bij een business plan met een bepaald bedrag dat nodig is. Daarbij moet je goed nadenken of er een tegenprestatie voor investeerders tegenover staat (en zo ja, wat voor een). Ook moet je een timing bepalen wanneer je het bedrag binnen wilt hebben om aan de slag te kunnen gaan.

Open en transparant

Om een project succesvol te laten worden, moet je je aanmelden bij een platform met een professionele houding. Transparantie en openheid is daarbij essentieel. Niet alleen naar de toezichthouders maar ook naar consumenten. Dit zorgt voor vertrouwen waardoor de kans van slagen groter is. Alleen zo kan de markt voor crowdfunding succesvol blijven groeien.

 

 

 

Geen reacties

Laat als eerste een reactie achter

Laat een reactie achter

 

 
Een Beter Milieu Begint Bij Jezelf

Tips voor thuis

 1. Gebruik spaarlampen
 2. Zorg voor goede isolatie
 3. Gebruik een droogrek of waslijn, en geen droger
 4. Zet apparaten uit in plaats van op stand-by
 5. Draai geen halve wassen, maar stop je trommel goed vol
 

Project DOEN ♥ Albert Heijn

Puur & Eerlijk
 
 
 

Project DOEN

Project DOEN
 

Afval scheiden is Goud

Afval scheiden is Goud