businessmodels

Het fenomeen crowdfunding is wereldwijd enorm aan het groeien. Het wordt een steeds populairdere manier van geld inzamelen voor initiatieven. Was het in het begin eigenlijk alleen nog maar een manier om geld op te halen voor goede doelen. Door vele nieuwe mogelijkheden zoals social media, online betalen én vanwege het feit dat banken minder snel een lening verstrekken, is crowdfunding als financieringsmogelijkheid ook in andere sectoren doorgedrongen. Inmiddels zijn er een aantal modellen bijgekomen waardoor er nu vier crowdfunding-modellen te onderscheiden zijn. Iedere vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.

1. Doneren

Bij deze vorm van crowdfunding draait het om geld ophalen voor het goede doel. Als je investeert in het goede doel, doe je dat vanuit een maatschappelijk belang en krijg je er niets voor terug. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geld inzamelen voor projecten in andere landen. Maar ook aan Obama die een inzamelingsactie heeft gehouden voor zijn herverkiezing als president in 2012. Een ander voorbeeld is het inzetten van een donatie voor shirtsponsoring van een sportclub, zoals De Graafschap voor haar supporters heeft gedaan.

De belangrijkste voordelen zijn dat alle donaties ten goede komen aan het goede doel, er is geen maximumbedrag dat je mag inzamelen en voor de donateur is het bedrag fiscaal aftrekbaar op de belastingaangifte (mits de organisatie een ANBI-instelling is). Voor de organisatie zelf kan het een nadeel zijn dat er vaak maar kleine donaties binnen komen, dus veel promotie is wel noodzakelijk. Ook als men maar één keer doneert, is er meestal sprake van weinig binding.

2. Supporten

Bij supporteren investeert je in een project en krijgt daar iets voor terug. Er wordt een tegenprestatie gegeven voor jouw donatie. Dit kan een product zijn of iets meer symbolisch als een toegangskaartje voor een concert of iets dergelijks. Een van de bekendste support crowdfundingsacties is die uit 1885 voor het financieren van de basis waar het Vrijheidsbeeld in New York op zou komen te staan. Iedereen die geld gaf, kreeg een klein beeldje van het Vrijheidsbeeld.

Dit voorbeeld laat wel zien dat bij supporten sprake is van een sterke band met het goede doel. Ook hierbij is het bedrag fiscaal aftrekbaar op de belastingaangifte als de organisatie een ANBI-instelling is. Het nadeel bij deze vorm is dat je geld moet investeren in de tegenprestatie en dat er vaak veel donateurs nodig zijn om het doel te realiseren.

3. Lenen

Je leent geld aan een bedrijf of particulier. Vaak krijg je daar rente of interest voor in de plaats. In Nederland komt dit nog niet heel veel voor, maar het komt wel meer in opkomst. Wereldwijd gaat er veel geld in om. Denk maar eens aan de microkredieten in ontwikkelingslanden. Bij deze vorm van crowdfunding is een binding met het bedrijf of particulier als investeerder noodzakelijk. Soms hoeft bij succes het leenbedrag niet terug betaald te worden. Andere keren juist wel, plus vaak nog met rente.

4. Investeren

Als je investeert in een bedrijf krijg je hier een aandeel van dat betreffende bedrijf voor. Het ligt aan de afspraken die gemaakt worden met het bedrijf, maar als investeerder wordt je uiteindelijk gecompenseerd met een groei van de waarde van het bedrijf en/of meedelen in toekomstige winsten van het bedrijf. Je bindt je dus voor langere tijd aan het bedrijf en bent dus medeverantwoordelijk voor het succes. Als bedrijf raak je wel een deel van je aandelen kwijt en mogelijk ook een deel van de beslissingsbevoegdheid.

De mogelijkheden voor crowdfunding worden dus steeds uitgebreider. Niet alleen de vorm maar ook voor wie. Het is niet alleen maar meer voor goede doelen, nu ook voor bedrijven en zelfs particulieren. De taak van het verstrekken van leningen en investeringen ligt nu dus niet alleen meer bij de banken. Daarom is het ook goed dat de DNB en AFM dit jaar in mei hebben aangekondigd dat ze de crowdfundingsplatformen scherper in de gaten gaan houden.

 

 

Geen reacties

Laat als eerste een reactie achter

Laat een reactie achter

 

 
Een Beter Milieu Begint Bij Jezelf

Tips voor thuis

  1. Gebruik spaarlampen
  2. Zorg voor goede isolatie
  3. Gebruik een droogrek of waslijn, en geen droger
  4. Zet apparaten uit in plaats van op stand-by
  5. Draai geen halve wassen, maar stop je trommel goed vol
 

Project DOEN ♥ Albert Heijn

Puur & Eerlijk
 
 
 

Project DOEN

Project DOEN
 

Afval scheiden is Goud

Afval scheiden is Goud