Duurzame landbouw16/02/2013

Duurzame landbouw is in opkomst. Gewassen die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, zijn gezond voor zowel mens als milieu. Greenpeace is een groot voorstander van deze vorm van landbouw en voert dan ook fanatiek campagne voor duurzame landbouw. Hierbij is geen plek voor giftige bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie van dieren en of gewassen. De risico’s en nadelen hiervan zijn volgens Greenpeace te groot.

Oud GroenLinks-leider Femke Halsema over duurzame landbouw:

Genetische manipulatie

Greenpeace geeft op haar website een voorbeeld van genetische manipulatie, die volgens hen niet thuishoort in de landbouw. Volgens de milieuorganisatie stoppen sommige tuinders antivrieseigenschappen van een vis in een aardbei, om zo te zorgen dat de vrucht langer vers blijft. Met andere woorden: een gen uit het ene organisme in het andere plakken, dat is genetische manipulatie. Deze technieken leren we in laboratoria, maar zodra dit in de natuur terecht komt, wordt het riskant volgens Greenpeace. Biotechnologen zouden niet goed weten wat de gevolgen van dit ‘knip-en-plakwerk’ zijn.

De oplossing

Ondanks al die onzekerheden staan gentechgewassen op veel van de akkers in ons land en ze vermengen zich via kruisbestuiving met natuurlijke gewassen. Boeren werken volgens Greenpeace op deze manier de natuur tegen. Ze zouden juist moeten samenwerken, is hun mening. ‘Slimme selectie in bloemetjes en bijtjes veredeling’, zoals ze het noemen, heeft al interessante dingen opgeleverd, zoals droogtebestendige en schimmelbestendige planten en gewassen met meer vitaminen. Volgens Greenpeace heeft onderzoek aangetoond dat zulke duurzame landbouw de manier is om heel de wereld te blijven voorzien van eten. Kijk voor meer informatie in de brochure ‘Duurzame landbouw zonder gentech’.

 

 

 

 
Een Beter Milieu Begint Bij Jezelf

Tips voor thuis

  1. Gebruik spaarlampen
  2. Zorg voor goede isolatie
  3. Gebruik een droogrek of waslijn, en geen droger
  4. Zet apparaten uit in plaats van op stand-by
  5. Draai geen halve wassen, maar stop je trommel goed vol
 

Project DOEN ♥ Albert Heijn

Puur & Eerlijk
 
 
 

Project DOEN

Project DOEN
 

Afval scheiden is Goud

Afval scheiden is Goud