Het bedrijf Onora uit Den Bosch heeft het allereerste product ontwikkeld gemaakt van afbreekbaar plastic: een grafkist. De innovatieve grafkist is gemaakt uit restmateriaal uit de aardappelindustrie. Met dit product heeft het bedrijf de MKB Export Award gewonnen.

Revolutionair

De MKB Export Award is een initiatief van TNT, RVO en MKB Nederland. Uit de ruim 150 bedrijven heeft de jury Onora en hun biologisch afbreekbare grafkist tot winnaar gekozen. Aan de award zitten een talencursus naar keuze, een partnerscan van RVO en een transporttegoed van € 30.000 verbonden. Twee jaar heeft Onora gewerkt aan het product wat een revolutie is in de uitvaartbranche. De milieubelasting van deze variant van afbreekbaar plastic is maar liefst de helft minder dan die van een houten variant.

afbreekbare kist

Duurzame uitvaart populair

Dat duurzame uitvaarten aan populariteit winnen, blijkt wel uit de aandacht die Onora heeft gekregen na het winnen van de Award. Vanuit de hele wereld wordt het bedrijf nu benaderd. Vooral in de Verenigde Staten zijn duurzame  uitvaarten erg populair. Mensen willen na hun door één worden met de natuur, zonder deze te belasten.

Alles afbreekbaar

Een trend in de VS, is dat mensen die overleden zijn, worden gewikkeld in biologisch afbreekbare lijkwaden en vervolgens begraven in een bamboekist. Naast bamboekisten kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor kisten gemaakt van wilgen, gerecycled karton of bananenplanten. De begraafplaats is ook volledig afbreekbaar. Er komen geen traditionele stenen op de graven en lichamen worden niet meer gebalsemd. Dit maakt een duurzame begrafenis ook goedkoper (er wordt vooral bespaard op balseming en metaal).

Van natuur tot natuur

Dit is wat het uitgangspunt is van Onora: zo duurzaam mogelijk uitvaartproducten ontwikkelen. In het geval van een begrafenis wordt de kist binnen tien jaar zijn opgenomen in de grond. In het geval van een crematie verbrandt de grafkist schoon waarbij tot minder dan 75% minder giftige stoffen vrij zullen komen dan bij kisten gemaakt van andere materialen.

Dus voor wie niet wil dat zijn of haar uitvaart negatieve invloed heeft op het milieu, is een volledig biologisch afbreekbare grafkist, gemaakt van duurzame, ecologische materialen, een uitkomst.

 

 

Geen reacties

Laat als eerste een reactie achter

Laat een reactie achter

 

 
Een Beter Milieu Begint Bij Jezelf

Tips voor thuis

  1. Gebruik spaarlampen
  2. Zorg voor goede isolatie
  3. Gebruik een droogrek of waslijn, en geen droger
  4. Zet apparaten uit in plaats van op stand-by
  5. Draai geen halve wassen, maar stop je trommel goed vol
 

Project DOEN ♥ Albert Heijn

Puur & Eerlijk
 
 
 

Project DOEN

Project DOEN
 

Afval scheiden is Goud

Afval scheiden is Goud