Modeketen H&M staat boven aan de ranglijst duurzaam geproduceerde kleding van merkenvergelijkingssite Rank a Brand. Op nummer twee staat dit jaar C&A, gevolgd door Zara.

Samen voor duurzaam

Rank a Brand is een merkenvergelijkingssite dat samen met consumenten merken menselijker, klimaatvriendelijker, milieuvriendelijker en diervriendelijker wil maken. Ieder jaar doet Rank a Brand onderzoek onder modeketens in Nederland waarbij gekeken wordt naar duurzaamheid en transparantie. Om een A-label te kunnen krijgen, moet 75 procent van de twintig gestelde criteria positief worden beantwoord.

Scoreoverzicht rank a brand

Stappen vooruit

Het was twee jaar geleden dat H&M de ‘Rank a Brand Modeketen award 2013’in de wacht sleepte. Hoewel de modeketen degradeerde van B-label naar C-label, scoorde H&M goed op het vlak van het gebruik van biologisch katoen en volledige transparantie in de herkomst van hun kleding. Tevens heeft H&M een effectief beleid voor het looien van leer dat ze gebruiken voor hun kleding, door het gebruik van chemicaliën en chloor zo veel mogelijk te beperken. C&A heeft volgens Rank a Brand de grootste stappen vooruit gemaakt. Zij hebben van alle modeketens de meeste milieuvriendelijke katoen in de collecties. Namelijk maar liefst 38 procent. Ook zet C&A zich, samen met Zara, aantoonbaar in om schadelijke chemicaliën uit het productieproces te weren.

Verbeteren arbeidsomstandighedenethical trading initiative

Een van de voornaamste redenen waarom H&M zakte naar een C-label, heeft te maken met de strengere criteria als het gaat om arbeidsloon. Werknemers in de kledingindustrie krijgen nog steeds veel te weinig betaald. Ze kunnen er nauwelijks van leven. Ook de werkdagen zijn nog steeds te lang en de fabrieken waarin ze werken onveilig. Hoewel H&M heeft aangekondigd bij de leveranciers aan te dringen op een beter salaris, is daar nog te weinig van te zien, volgens Rank a Brand. Van de onderzochte ketens, zijn er slechts tien aangesloten bij de Ethical Trading Initiative (ETI). Deze organisatie zet zich wereldwijd in voor fabrieksarbeiders die moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden. De organisatie strijdt voor een verbetering van de omstandigheden en meer loon.

Slechtste jongetjes van de klas

De slechtste jongetjes van de klas zijn The Sting,  Promod en New Yorker. Zij halen een E-label (net als onder andere V&D, M&S Mode, Action en de Wibra). De rest kwam uit op een D-label, waaronder ook de Hema, Primark en Zeeman. De volledige score van de ketens die in Nederland onderzocht zijn, is terug te vinden op de website van Rank a Brand.

 

 

Geen reacties

Laat als eerste een reactie achter

Laat een reactie achter

 

 
Een Beter Milieu Begint Bij Jezelf

Tips voor thuis

  1. Gebruik spaarlampen
  2. Zorg voor goede isolatie
  3. Gebruik een droogrek of waslijn, en geen droger
  4. Zet apparaten uit in plaats van op stand-by
  5. Draai geen halve wassen, maar stop je trommel goed vol
 

Project DOEN ♥ Albert Heijn

Puur & Eerlijk
 
 
 

Project DOEN

Project DOEN
 

Afval scheiden is Goud

Afval scheiden is Goud