Duurzame Dinsdag is een initiatief dat zich al 17 jaar inzet voor een duurzame samenleving. Door het inzamelen van duurzame ideeën uit de samenleving zorgt Duurzame Dinsdag er samen met haar partners voor dat er meer ondersteuning komt om deze initiatieven te versnellen en zodoende te realiseren.

duurzamedinsdag3

Duurzame Dinsdag koffer

Ieder jaar worden er ideeën van particulieren en bedrijven ingezameld en in de Duurzame Dinsdag koffer op 1 september aangeboden aan het kabinet. De initiatieven van particulieren en bedrijven kunnen aangemeld worden op de website van Duurzame Dinsdag. De initiatieven zijn zeer divers en kunnen bijvoorbeeld uiteenlopen van het hergebruiken van kleding tot het produceren van producten van oogstafval. Door het indienen van een idee wordt, samen met de andere ideeën,  de boodschap voor het kabinet bepaald hoe Nederland samen met de politiek tot een duurzamere samenleving kan komen.

Ideeën 2015

Dit jaar is de Duurzame Dinsdag koffer op 1 september jongstleden aangeboden aan staatssecretaris Wilma Mansveld. Zij nam de koffer met maar liefst 272 ideeën namens het kabinet in ontvangst. De koffer moet het kabinet een beeld geven welke duurzame trends er nu spelen in ons land. Staatssecretaris Mansveld gaf aan dat alle 272 initiatieven in de koffer van belang zijn. Volgens haar geven ze opgeteld bij elkaar een sterkere invulling aan de klimaatdoelen van de overheid en laten ze zien dat duurzaamheid steeds verder doordringt in de samenleving.

Koffer vol innovatie

Rinske van Noortwijk van Greenwish heeft de inhoud van de koffer geanalyseerd voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en geeft aan dat de koffer dit jaar vol innovatie zit. Er zitten veel initiatieven in rond circulaire economie. Mensen zoeken naar nieuwe toepassingen van restmateriaal. Volgens haar kan innovatie nog meer benut worden als er verbindingen worden gelegd met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisatie. Alle ideeën van 2015 zijn terug te vinden op de website.

Duurzame prijzen

Duurzame Dinsdag kent ook prijzen toe, deze moeten initiatiefnemers ondersteunen hun ideeën verder te ontwikkelen. Alle ideeën worden beoordeeld door een jury en voorzitter van de jury, Maurits Groen, heeft de prijzen uitgereikt aan de beste ideeën. De winnaars van de prijzen 2015 zijn hier terug te vinden.

Duurzaam Lintje

Ook is er een Duurzaam Lintje in het leven geroepen. Dit is de enige onderscheiding in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Het is bedoeld als eerbetoon aan personen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor duurzaamheid in het algemeen. Dit jaar zijn er maar liefst drie Duurzame Lintjes uitgereikt.

duurzaam lintje 2015

Ideeën 2016

De ideeën voor volgend jaar worden al volop ingediend. Ieder idee wat ingestuurd wordt, maakt kans op een van de prijzen die Duurzame Dinsdag uitreikt. De Duurzame Dinsdag koffer 2016 zal op 1 september 2016 worden uitgereikt aan het kabinet. Heb jij een duurzaam idee dat gepresenteerd moet worden aan het kabinet? Ook jij kunt een idee indienen!

 

 

 

Geen reacties

Laat als eerste een reactie achter

Laat een reactie achter

 

 
Een Beter Milieu Begint Bij Jezelf

Tips voor thuis

  1. Gebruik spaarlampen
  2. Zorg voor goede isolatie
  3. Gebruik een droogrek of waslijn, en geen droger
  4. Zet apparaten uit in plaats van op stand-by
  5. Draai geen halve wassen, maar stop je trommel goed vol
 

Project DOEN ♥ Albert Heijn

Puur & Eerlijk
 
 
 

Project DOEN

Project DOEN
 

Afval scheiden is Goud

Afval scheiden is Goud