De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor een nieuw gezamenlijk Europees energiebeleid dat de consument 15 euro per jaar energiebesparing moet gaan opleveren.

Nieuw energielabel

Die energiebesparing moet vooral komen door een nieuw energielabel voor apparaten waarin ook het waterverbruik en geluidsproductie moet worden opgenomen. Ook moet er een nieuwe schaalverdeling op komen van A tot en met G. Volgens de Commissie is de huidige schaalverdeling met A+, A++ en A+++ niet duidelijk genoeg voor consumenten. Nu denkt een consument vaak dat ze met een A+ energielabel het zuinigste apparaat heeft gekozen, terwijl dat soms de minst zuinige is omdat er ook nog een A++ of A+++ variant verkrijgbaar is. Door het nieuwe label zal pas echt duidelijk worden welke apparaten het zuinigst zijn. En daar moeten de fabrikanten en de handel straks ook van profiteren, denkt de Commissie. Zij schat namelijk dat zij maar liefst meer dan 10 miljoen euro meer omzet gaan maken.

Hier zie je het verschil tussen een oude en nieuwe energielabels:

energielabels

Goedkopere energie

Naast het nieuwe energielabel wil de Europese Commissie ook goedkopere energie voor burgers. Dit kan door betere Europese samenwerking gerealiseerd worden. Daarnaast moeten burgers nog meer geld kunnen besparen op hun energierekening door zelf duurzame energie op te gaan wekken, door meer prijsconcurrentie op de duurzame energiemarkt en opslag van ‘goedkope’ reserves door duurdere tijden. Duurzaam opgewekte energie, door bijvoorbeeld windmolens of zonnecellen, moet worden opgeslagen. Vervolgens moet deze energie kunnen worden aangewend op momenten dat fossiele energiebronnen als olie en gas tijdelijk duurder zijn. Consumenten die duurzame energie opwekken moet het minder moeilijk gemaakt worden door vereenvoudiging van allerlei lastige regels.

Innovatie Fonds

Als laatste wil de Europese Commissie een Innovatie Fonds van 10 miljard euro voor armere Europese landen, zoals bijvoorbeeld Bulgarije, Kroatië en Tsjechië. Deze landen hebben tot nu toe weinig geld gehad om te investeren in duurzame energie. Met dit fonds kunnen de armere landen de komende tijd hun eigen duurzame markten gaan moderniseren.

 

 

Geen reacties

Laat als eerste een reactie achter

Laat een reactie achter

 

 
Een Beter Milieu Begint Bij Jezelf

Tips voor thuis

  1. Gebruik spaarlampen
  2. Zorg voor goede isolatie
  3. Gebruik een droogrek of waslijn, en geen droger
  4. Zet apparaten uit in plaats van op stand-by
  5. Draai geen halve wassen, maar stop je trommel goed vol
 

Project DOEN ♥ Albert Heijn

Puur & Eerlijk
 
 
 

Project DOEN

Project DOEN
 

Afval scheiden is Goud

Afval scheiden is Goud