sportvereniging duurzaamSportclubs die willen verduurzamen kunnen vanaf 1 januari 2016 weer subsidie aanvragen voor duurzame maatregelen die ze willen treffen.

Nieuwe subsidiepot

Volgens het NOC*NSF komt er een nieuwe regeling die de afgeschafte Ecotax voor verenigingen moet vervangen. Het voornaamste doel van de nieuwe regel is het stimuleren van een duurzaam beleid bij sportverenigingen om zodoende het energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen. Bij de oude Ecotax regeling konden de verenigingen jaarlijks een deel van de betaalde belasting over de energiekosten terugvragen tot wel 50%. Maar dit deed niets voor het milieu. Verenigingen met een hoog energieverbruik kregen immers de hoogste vergoeding. Daar moet de nieuwe regel verandering in brengen. Hiermee kan men investeringen in energiebesparing en verduurzaming terugvragen.

In dit fragment hoort u verslaggever Jeroen Schutijser in gesprek met de bedrijfsleider van voetbalvereniging Berkum in Zwolle.

Duurzame drijfveren

De meeste sportverenigingen zijn nog niet echt bezig met verduurzamen. Meestal hebben ze de handen vol aan operationele problemen. Maar als men bijvoorbeeld aan een verbouwing zit te denken, dan kan de nieuwe regel een uitkomst zijn. Als men dan denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen, ledverlichting of andere besparende technieken, kan men een groot deel van de investering terugkrijgen. Er is dus geld te verdienen met duurzame maatregelen. Hiermee kunnen verenigingen de kosten in de hand houden, zonder de distributie te hoeven verhogen.

€ 6 miljoen per jaar

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Economische Zaken hebben de nieuwe subsidieregeling ontwikkeld. Tot en met 2019 is er € 6 miljoen euro beschikbaar. Alle aanvragen kunnen digitaal worden ingediend bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Iedere aanvraag wordt dan vervolgens individueel beoordeeld.

Borgstelling Stichting Waarborgfonds Sport

Waarschijnlijk zullen niet alle verenigingen voldoende middelen in kas hebben om duurzame investeringen helemaal zelf te bekostigen, ondanks de nieuwe subsidieregeling. Als een deel van de investering bij een bank geleend moet worden, zal deze vaak vragen om een borgstelling. Veelal kan de Stichting Waarborgfonds Sport van voor de lening een volledige borgstelling verstrekken. De borgstelling kan digitaal worden aangevraagd via de website.

 

 

Geen reacties

Laat als eerste een reactie achter

Laat een reactie achter

 

 
Een Beter Milieu Begint Bij Jezelf

Tips voor thuis

  1. Gebruik spaarlampen
  2. Zorg voor goede isolatie
  3. Gebruik een droogrek of waslijn, en geen droger
  4. Zet apparaten uit in plaats van op stand-by
  5. Draai geen halve wassen, maar stop je trommel goed vol
 

Project DOEN ♥ Albert Heijn

Puur & Eerlijk
 
 
 

Project DOEN

Project DOEN
 

Afval scheiden is Goud

Afval scheiden is Goud