Archief voor: Economie

Dat crowdfunding steeds populairder en tevens ook een steeds groter succes in de wereld wordt blijkt wel uit recente cijfers. En dat geldt ook voor de Nederlandse en Belgische markt. Platformen waar mensen en bedrijven initiatieven op kunnen lanceren, blijven als paddenstoelen de grond uit schieten.

Verdubbeling investeringen

Consultancybureau Douwe & Koren brengt om de zoveel tijd cijfers over crowdfunding naar buiten. In 2014 is er wereldwijd 12,5 miljard euro via crowdfunding gefinancierd. Het Nederlandse aandeel daarin was maar liefst 63 miljoen euro. De cijfers van België vallen hiermee vergeleken een stuk lager uit; daar is vorig jaar ‘maar’ 4,35 miljoen euro in crowdfunding geïnvesteerd. Toch zal dat dit jaar verdubbelen naar 8 miljoen. Een flinke stijging dus. In Nederland is in de eerste helft van 2015 al 49 miljoen euro gefinancierd. Dus die 63 miljoen euro van vorig jaar zal ook dik overschreden worden. De wereldwijde prognose voor 2015 is € 30 miljard euro.

Crowdfunding 2014

Goede platformen creëren blijft lastig

Hoewel crowdfunding in de basis een simpel concept is om investeerders te krijgen en om projecten te kunnen lanceren, is het toch lastig om een goed platform neer te zetten.  Er moet rekening  worden gehouden met juridische aspecten en toezichthouders. Daarnaast is crowdfunding voor consumenten nog een relatief nieuw begrip.

Meer toezicht

Toezichthouders DNB en AFM hebben dit jaar in mei aangekondigd dat ze de crowdfundingsplatformen scherper in de gaten gaan houden. En dat is ook goed, vaak worden er kleine bedragen gedoneerd aan de wat kleinschaligere projecten waardoor de financiële risico’s minder groot zijn. Maar steeds vaker gaat het om grote concepten waar veel geld mee gemoeid is. Diverse platformen omarmen dit initiatief en zijn ook in overleg gegaan met de DNB en AFM. De DNB en AFM hebben zelfs een stappenplan opgesteld om bedrijven en initiatienemers die gebruik willen maken van crowdfunding op de goede weg te helpen met inachtneming van alle wet- en regelgeving.

Verschillende mogelijkheden crowdfunding groeien

In eerste instantie werd was crowdfunding meer een initiatief om geld in te zamelen voor goede doelen. Tegenwoordig wordt het ook ingezet voor het verstrekken van leningen of krijgt men aandelen als men investeert. Deze verschillende vormen zijn nu in te delen in vier crowdfunding-modellen:

 1. Doneren:
  geld ophalen voor het goede doel. Als je investeert doe je dat vanuit een maatschappelijk belang. Je krijgt er niets voor terug.
 2. Supporten:
  je investeert in een project en krijgt daar iets voor terug.
 3. Lenen:
  Je leent geld aan een bedrijf of particulier. Vaak krijg je daar rente of interest voor in de plaats.
 4. Investeren:
  Als je investeert in een bedrijf krijg je hier een aandeel/aandelen voor.

Zelf aan de slag

Wie zelf met crowdfunding een project van de grond wil krijgen en daar geld voor nodig heeft, moet zich van te voren goed realiseren dat er een aantal stappen zijn die je moet doorlopen om het te laten slagen. Crowdfundingsplatform Doorgaan.nl heeft deze stappen mooi geïllustreerd;

stappenplan doorgaan.nl doorgaan.nl/nl/startproject

 

Het begint bij een business plan met een bepaald bedrag dat nodig is. Daarbij moet je goed nadenken of er een tegenprestatie voor investeerders tegenover staat (en zo ja, wat voor een). Ook moet je een timing bepalen wanneer je het bedrag binnen wilt hebben om aan de slag te kunnen gaan.

Open en transparant

Om een project succesvol te laten worden, moet je je aanmelden bij een platform met een professionele houding. Transparantie en openheid is daarbij essentieel. Niet alleen naar de toezichthouders maar ook naar consumenten. Dit zorgt voor vertrouwen waardoor de kans van slagen groter is. Alleen zo kan de markt voor crowdfunding succesvol blijven groeien.

 

crowdfuncing campagne

Heb je een geweldig idee voor een nieuwe bedrijf of product dat je op de markt wilt brengen maar je hebt daar (veel) geld voor nodig om dat mogelijk te maken? Je kunt naar de bank om een lening te vragen of mensen uit je omgeving vragen of ze willen investeren. Als dat niet lukt, kan crowdfunding een oplossing zijn om aan geld te komen.

Het principe van crowdfunding

Je biedt je concept aan op een speciale website voor crowdfunding, vermeld het benodigde bedrag erbij en iedereen die je idee ziet en er wat in ziet, kan besluiten jou te gaan steunen. Het geld krijg je pas als je doel behaald is.

Stappenplan

Het principe van crowdfunding lijkt heel simpel. Maar je moet toch goed voorbereid eraan beginnen. Als je onderstaande stappen doorloopt, ben je al een heel eind op weg om jouw doel te bereiken.

1.      Maak een businessplan

Zorg als eerste voor een goed onderbouwd businessplan waarin je alle facetten van je idee duidelijk omschrijft. Uit een goed plan komt ook naar voren welk bedrag je nodig hebt om je idee te gaan realiseren.

2.      Presentatie van het idee

Maak naast het businessplan ook een goede, aantrekkelijke presentatie van je idee. Dit moet mogelijke investeerders op een simpele en heldere manier duidelijk maken wat je wilt realiseren.

3.      Zoek een platform

Zoek een crowdfundingplatform waar je je idee op wilt presenteren en hoe je aan het bedrag wilt komen. Tegenwoordig zijn er een aantal verschillende crowdfunding-modellen waar je uit kunt kiezen om geld in te zamelen.

4.      Ontheffing of vergunning

Afhankelijk van de vorm die je kiest, kan het zijn dat een ontheffing of vergunning nodig is die de DNB en AFM vereisen. Dit is om klanten goed te kunnen beschermen. Uitgebreide informatie hierover is terug te vinden op de website van de AFM. Bij de vormen van lenen en investeren kan er nog weleens sprake zijn van een ontheffing- of vergunningsplicht.

5.      Doorlooptijd bepalen

Bepaal een doorlooptijd waarin je het bedrag wat je ten doel hebt gesteld, wilt binnen halen. 30 of 60 dagen is een veel gebruikte doorlooptijd.

6.      Doel bereikt

Zodra je doel bereikt is, is het geld voor jou. Ook dan krijg je het geld daadwerkelijk pas in handen. En nu je het geld hebt: aan de slag! Je kunt nu je idee gaan realiseren. Heel veel succes!

Duurzame vakanties20/01/2014

gogreenWe weten allemaal dat we duurzaam kunnen eten, leven en kleden. Maar ook onze vrije tijd kunnen we duurzaam invullen. Steeds vaker kun je kiezen uit ‘groene’ vakanties en dan niet in de zin dat de vakantiebestemming zich in een groene omgeving bevindt. Zo kun je je vakantie doorbrengen op milieuvriendelijke landgoederen of campings, maar ook tropische bestemmingen zijn op een duurzame wijze in te vullen.

Dichtbij huis

Het is bijvoorbeeld in Nederland mogelijk om korte of langere verblijven boeken in vrijwel alle provincies. Alle arrangementen zijn ‘groen’, dat wil zeggen dat de accommodaties goed te bereiken zijn via openbaar vervoer of per fiets. De locaties zelf beschikken over een duurzaam keurmerk en het eten is biologisch.

Wil je iets verder weg, neem dan bijvoorbeeld de trein en reis naar Toscane. Je vindt daar talloze zogeheten ‘agriturismo’. Je verblijft dan op een landgoed of boerderij waar op biologische wijze vee of groenten / fruit geteeld wordt. Deze boerderijen verkopen vaak ook zelf hun geteelde waren. Bij je verblijf geniet je dan ook van alle eigen producten. Soms mag je zelfs mee helpen met het werken op het land.

201203051220520.BANT_agriturismo_1330953183

Duurzame verre reizen

f44dbWil je een nog groter avontuur aangaan? Er zijn reisorganisaties gespecialiseerd in duurzame verre reizen naar bijvoorbeeld Azië of Afrika. Zo zou je bijvoorbeeld in Maleisië een tocht kunnen maken door het oerwoud. Je komt in gebieden waarvan je nooit had gedacht daar ooit te komen. Tochten over en door rivieren, vissen in een rivierbootje, lopen door het oerwoud of zelfs een bergbeklimming, niets is te gek. Ontmoetingen met de lokale bevolking en wilde dieren staan op programma. Kortom, echt een reis voor de avontuurlijke natuurliefhebber.

Credits featured image

Bescherm je idee!26/12/2013

idea

© twittermania.nl

Oké, je hebt een topidee.  Maar wat doe je als iemand met er met jouw idee vandoor gaat? Hiervoor moet je een octrooi op je uitvinding aanvragen, en zorgen dat niemand jou iets kan maken wanneer ze inderdaad claimen jouw uitvinding te hebben.

Wat is een octrooi?

Met een octrooi, of patent, heb jij als bedenker het alleenrecht op je vinding. Je uitvinding moet nieuw, industrieel toepasbaar en inventief zijn. Als je een octrooi hebt aangevraagd en deze is je toebedeeld, dan mag jij deze als enige gebruiken, verkopen of exploiteren.

Conflict

Wanneer iemand anders vervolgens jouw uitvinding zonder toestemming gebruikt, of iemand vindt dat hij jouw idee al veel eerder had, dan ontstaat er een conflict. Met dit conflict moet je met de aangesprokene of degene die jou aanspreekt naar de rechtbank in Den Haag, wat vaak een duur grapje wordt.

Voor een volledig overzicht van gespecialiseerde advocatenkantoren kun je op de website van Rechtsinfo.nl kijken. Hier kun je ook bijvoorbeeld de tarieven van de verschillende kantoren met elkaar vergelijken.

Maar gelukkig zijn er ook alternatieve opties, je  kunt je namelijk voor dit soort geschillen en conflicten verzekeren. Met een rechtsbijstandverzekering kun je rekenen op juridische hulp bij onder andere dit soort conflicten.

Voorkom dat je het wiel opnieuw uitvindt en check voor het gemak voordat je in de ellende verzeild raakt even of iemand al een octrooi op jouw uitvinding heeft.

hr-duurzaamPayrolling wordt in Nederland steeds populairder, maar er klinken uit verschillende hoeken bezorgde geluiden. Dit komt vooral doordat werknemers in dienst blijven bij de payrollorganisatie en daardoor eenvoudiger ontslagen kunnen worden en niet de arbeidsvoorwaarden krijgen die gelden voor normale werknemers in het bedrijf waar ze werkzaamheden uitvoeren.

Het is echter nog maar de vraag of de situatie wel zo eenvoudig bekeken kan worden. Hoewel er van duurzaam HR op het eerste gezicht geen sprake lijkt, kan dat in veel gevallen toch anders zijn. Payrollbedrijven hebben er namelijk ook belang bij dat werknemers zo lang mogelijk bij hun cliënten in dienst kunnen blijven.

Hoewel werknemers dus geen opleidingen of scholing ontvangen van het bedrijf waar ze werken, zullen payrollbedrijven in veel gevallen deze taak op zich nemen. Daarnaast wordt er door payrollbedrijven in veel gevallen ook gezorgd voor pensioenopbouw, collectieve ziektekostenverzekeringen en andere zaken die een normale werkgever ook verzorgen.

Payrollers zouden volgens verschillende onderzoeken bovendien net zoveel binding hebben met het bedrijf waarvoor zij werkzaamheden verrichten als normale werknemers. Het lijkt dan ook aannemelijk dat payrollen en duurzaam HR wel samengaan. De payrollconstructie ontzorgt de ondernemer en biedt extra gemak, maar dit gaat in de meeste gevallen niet ten koste van de payrollwerknemer.

lente-akoordStaatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) wil het geld dat vrijkomt voor compensatie van het verdwijnende accijnsvoordeel op rode diesel beschikbaar komt voor verduurzaming van de landbouwsector. Volgens Atsma komt er zeker twintig miljoen euro vrij door de dieselmaatregel in het ‘lente-akkoord’, en kan dit worden bestemd voor onder meer duurzame stalbouw.

Op de speciale rode diesel zit minder accijns en het mag nog gebruikt worden op de openbare weg. In de praktijk wordt het echter vooral in de landbouw gebruikt. Duurzame stallen zijn vooral stallen die weinig ammoniak uitstoten. Deze stallen hebben te maken met hoge meetkosten. Atsma wil onderzoeken of de overheid daar in bij kan springen. Een gemiddelde meeting kost zo’n 140.000 euro per stal, waardoor de innovatie op dit gebied wordt geremd.

 
 

Browse the archives

Een Beter Milieu Begint Bij Jezelf

Tips voor thuis

 1. Gebruik spaarlampen
 2. Zorg voor goede isolatie
 3. Gebruik een droogrek of waslijn, en geen droger
 4. Zet apparaten uit in plaats van op stand-by
 5. Draai geen halve wassen, maar stop je trommel goed vol
 

Project DOEN ♥ Albert Heijn

Puur & Eerlijk
 
 
 

Project DOEN

Project DOEN
 

Afval scheiden is Goud

Afval scheiden is Goud